Webbplatsens överlägg

Att bygga din egen app

Är du sugen att skapa en egen app? Men kanske känns tekniken fortfarande lite skrämmande?

För inte så länge sedan så krävdes det komplicerad kodning för att kunna skapa den allra enklaste hemsidan. Men utvecklingen gick snabbt och plötsligt kunde man genom några enkla steg online lära sig att göra en egen hemsida. Därifrån kunde man sedan starta upp en webbutik eller en blogg eller egentligen vad som helst. Nu har det istället blivit apparnas tur. Det finns en rad webbplatser där man utan vidare kunskap kan få till en egen app på nolltid. Några saker kan vara bra att veta dock, så nedan följer några tips.

Verktyg för appar

Man behöver inte ha några erfarenheter av programmering innan man ska bygga en egen app genom något av de enkla program som finns.Har man koll på exempelvis javascript eller liknande så kommer det förstås att vara lättare.
De appar man gör med dessa verktyg kommer dock att vara av det enklare slaget, precis som de måste vara om man själv är nybörjare. Men det är ändå väl värt att prova. Om man har en innehållsbaserad webbplats eller en nätbutik kan man till exempel skapa en app som låter människor handla lättare eller sortera igenom dina artiklar med bara några tryckningar på skärmen. Vill man göra appar med kodning för att skapa mer komplexa appar och spel så är det fortfarande ett apputvecklingsföretag man måste anlita.

Att distribuera appen

Android via Google Play
Android via Google Play

För att skapa app så måste man ha legitimationsuppgifter som en apputgivare, det behöver man för att kunna distribuera och kanske sälja dina appar. För att kunna distribuera appar som görs för Android via Google Play-butiken måste man vara inloggad med sitt Google-konto och betala en registreringsavgift på 25 dollar. För att bli en appsäljare för iOS-plattformen via iTunes Store, måste man göra liknande men då logga in med sina Apple-uppgifter och betala en årsavgift på 99 dollar. Efter de startavgifterna så tar både Google och Apple 30 procent av försäljningen när appen publiceras.

Vilket syfte?

Det finns några saker man bör reda ut innan man ger sig på att tillverka en app. Utred behovet av den app du vill sälja, finns det någon business med den? Kanske kan du göra en enkelt marknadsundersökning först? Vilken ska den huvudsakliga funktionen vara? Det är där du ska lägga fokus. Lägg inte onödig tid på en massa grafik som sedan bara kommer att irritera användarna. Är det någonting du behöver hjälp med när det kommer till att skapa appen? Det kan vara såväl teknik som annat. Och fundera sedan om du känner någon som har dessa kvaliteter eller om du måste hyra in något proffs. Vilken kommer din målgrupp att vara och kan du på något sätt analysera hur en app skulle vara för att bäst attrahera målgruppen?
Tänk på att arbetet inte är klart när appen är skapad. Man måste hela tiden vara beredd att fixa buggar och utveckla den om man vill fortsätta attrahera app-användarna. Du får också räkna med att konkurrenter inom samma ämne kommer att hålla stenkoll på vad du gör.