Webbplatsens överlägg

Bli instagram-mästare

Även om man är en inbiten instagram-användare så finns det garanterat en hel del dolda tips om redigering. Nedan finns det några listade och förhoppningsvis kan du lära dig något nytt och på så sätt ta ett steg närmare mot att bli en fullblodig instagram-mästare.

Det finns ett bra sätt att jämföra originalet med det foto du lagt på filter, klicka på förhandsvisningen. Håll ner fingret för att se originalet; släpp för att se vad filtret gjort med bilden.

Tona ner en filtereffekt

Filter behöver inte vara allt eller inget. Om du hittar ett filter du tycker om men tycker att dess effekt är för stark kan du tona ned det efter önskemål. När du valt filter trycker du på dess lilla miniatyrbild under förhandsvisningen och du kan använda en skjutreglage för att justera intensiteten av dess effekt.

Ordna om och ta bort filter

Instagram har 40 olika filter. Det kan vara en god idé att inte blanda vilt bland alla utan att hålla sig till kanske max 10-15 stycken. Du kan sedan dölja filter du inte använder regelbundet, eller så kan man flytta dem till slutet av raden av filter så att de du använder mest hamnar först. För att justera dina filters placering så välj ett foto för att skicka och dra sedan hela vägen till höger om filtren och tryck på Hantera. Här kan du dra och släppa om att ordna dem eller trycka på kryssrutan till höger för att dölja de du inte använder eller vill visa upp.

Applicera filter på enskilda bilder i ett album

Applicera filter på enskilda bilder i ett album
Applicera filter på enskilda bilder i ett album

Om du laddar upp flera bilder i ett Instagram-album så kan man välja att använda samma filter på alla eller filter bara på vissa. Om du vill välja olika filter för varje foto (och göra andra ändringar) måste du trycka på varje bild för att få fram filtren och redigera verktyg för att bara applicera på just det fotot.

Att redigera

Efter att ha valt ett filter kan man hoppa över till redigeringsinställning och justera ljusstyrka, kontrast, höjdpunkter och skuggor. Du kan dra skjutreglaget för något av redigeringsverktygen för att finjustera dess effekt, men ibland när du släpper fingret flyttas skjutreglaget från det nummer du hade inställt på. För finare ändringar, tryck bara till vänster eller höger om cirkeln på reglaget – varje knapp flyttar det ett nummer.

Håll reda på dina ändringar

Om du irrar bort dig i redigeringen och inte kommer ihåg vilket av redigeringsverktygen du redan har använt finns det ett enkelt sätt att hålla reda på. Instagram lägger en grå punkt under den redigeringseffekt du har applicerat på ditt foto.

Glöm inte Lux

Förutom Instagrams filter och redigeringsverktyg finns det ett annat verktyg som du kan se. Den ligger inte i filtret eller under redigeringen utan ovanför fotoförhandsvisningen. Tryck på solikonen för att ringa upp en skjutreglage för Lux. Det kan hjälpa till att balansera en ojämn exponering samt lägga tillbaka detaljer i områden som är för mörka eller för ljusa.