Webbplatsens överlägg

Mer om TikTok

Här skriver vi mer om det senaste inom TikTok-världen. TikTok, en app som är känd för udda korta videor, står inför politiska problem på grund av sina band till Kina. Trump-kampanjen började visa annonser på Facebook som bad folk att underteckna en framställning som kräver ett förbud mot TikTok, vilket höjde president Donald Trumps press på appens tillverkare. Annonsen hänvisar till appens förmåga att få åtkomst till material som lagras på telefonklippbord, som appens utvecklare har sagt var utformat för att förhindra skräppost och tas bort.

Vilka är företaget bakom?

TikTok, som ägs av ByteDance, ett Peking-baserat teknikföretag, har sett sin popularitet explodera under det senaste året. Det har fått ett nytt uppsving från coronavirus-pandemin och drar in människor som vill undkomma tristess under nedstängningen i samhället Appen har laddats ner mer än 2 miljarder gånger, enligt forskningsföretaget Sensor Tower, med 623 miljoner inloggningar under första halvåret i år. Indien är dess största marknad följt av Brasilien och USA. (TikTok är inte tillgängligt i Kina, där ByteDance distribuerar en inhemsk version som heter Douyin.)

Nu är TikToks tillväxt under kritik eftersom regeringar är oroliga för att den kinesiska regeringen kan ha utnyttjat appen. Med hänvisning till nationella säkerhetsproblem har Indien förbjudit TikTok. USA och Australien överväger också att blockera appen. Den amerikanska armén och marinen har förbjudit servicemedlemmar från att ladda ner appen till myndigheter som utfärdats av myndigheterna.

Den 20 juli röstade det amerikanska representanthuset för att hindra användningen av TikTok på alla myndigheter som utfärdats av regeringen. Senaten förväntas godkänna åtgärden. Andra organisationer har också blivit försiktiga med appen. Wells Fargo spärrade appen från företag som ägs av enheter, medan de demokratiska och republikanska nationella kommittéerna har varnat personal för den.

Tillväxt

TikTok den 22 juli 2020 sade att det planerar att anställa 10 000 personer i USA under de kommande tre åren. Företaget sa att det skulle lägga till roller inom teknik, försäljning, innehållsmoderering och kundservice i Kalifornien, New York, Texas, Florida och Tennessee. TikTok har också enligt uppgift återfört samtal för att hysa sitt internationella huvudkontor i Storbritannien, vilket väckte oro för att beslutet skulle kunna orsaka ett handelskrig mellan Storbritannien och Kina, rapporterade The Guardian på söndag.

Varför vill Trump-administrationen förbjuda TikTok?

Varför vill Trump-administrationen förbjuda TikTok?

Politiker är oroliga för att den kinesiska regeringen kan använda video-appen för att spionera på amerikanska medborgare. I en intervju med Fox News sändes den 6 juli sa statssekreteraren Mike Pompeo att användare som laddade ner appen lägger ”privat information i händerna på det kinesiska kommunistpartiet.” Trump citerade en annan orsak till ett potentiellt TikTok-förbud: att straffa Kina för sitt svar på koronaviruset. På frågan om Pompeos kommentarer i en intervju med Gray Television bekräftade Trump att USA överväger ett TikTok-förbud. ”Det är ett stort företag”, sade Trump. ”Titta, vad som hände med Kina med detta virus, vad de har gjort mot detta land och hela världen, är skamligt.”

Trumps och Pompeos kommentarer kom efter att TikTok-användare och K-pop-fans sa att de hjälpte till att förstöra närvaron vid ett presidentval i juni i Tulsa, Oklahoma, genom att reservera tusentals biljetter online utan att uppmärksamma att delta. Trump-anhängare har en synlig närvaro på TikTok, så att förbud mot appen kan också fungera mot presidenten under ett valår.