Webbplatsens överlägg

Programmering för barn

Barn älskar i regel att koda och oavsett om de kommer bli datahacker eller inte när de växer upp så är det bra att ha provat på programmering.

Datorprogrammering är en efterfrågad och potentiellt lukrativ karriärväg, så idag kan föräldrar hoppas att deras barn växer upp till att vara programmerare. Om man nu vill lära barnen hur man programmerar, var börjar du? Prova några av de barnvänliga programmeringsspråken och verktygen på den här listan.

De olika programmen

Tynker är ganska enkelt att arbeta med, eftersom det är väldigt visuellt – du flyttar blocken för att bygga din kod. Med Tynker kan du spela kodningsspel, ta kurser för att lära sig att koda, och du kan även programmera. Denna app fungerar med anslutna leksaker som Sphero, Lego WeDo2.0, och även Philips Hue och Lux belysningssystem. Du kan ladda ner Tynker gratis, men om du betalar för prenumerationerna får du tillgång till mobilkurser, mer än 350 pusselnivåer, en privat Minecraft-server, 18 onlinekurser och över 100 guidade tutorials. Om du vill att dina barn ska bli seriösa om programmering, så borde Tynker vara på din lista. Scratch är ett barn-programmeringsspråk som utvecklats av MITs dagis-labb. Fritt språk kompletteras med igångsättande handledning, läroplaninstruktioner för föräldrar och det är användarvänligt. Det finns kort som du kan använda för att lära dig skraplotts-programmering på datorn. Scratch använder ett visuellt gränssnitt för byggnadsblock för att skapa en byggnadsupplevelse för barnen. Du staplar ihop programmeringskomponenter, till exempel åtgärder, händelser och operatörer. Varje block har en form som bara tillåter att den kombineras med ett kompatibelt objekt. ”Repetera slingor” är till exempel formade som en sidled ”U” för att låta dig veta att du måste sätta block mellan start och stopp av en slinga. Scratch kan användas för att göra riktiga animeringar och kan användas utan internetanslutning. Blockly är Googles förfining av Scratch med samma byggstenar-metafor, men det kan skriva ut kod på flera olika programmeringsspråk. För närvarande omfattar detta JavasScript, Python, PHP, Lua och Dart. Det gör Blockly till en visuell redaktör snarare än bara ett barnvänligt programmeringsspråk. Du kan se koden längs sidan av din skärm när du länkar block ihop och du kan byta programmeringsspråk för att se skillnaden i språksyntax för samma grundläggande program. Detta gör Blockly perfekt för att undervisa kod till ett brett spektrum av åldrar, bland annat äldre barn och vuxna som kanske inte uppskattar Scratch. Blockly är inte lika fullt utvecklad som Scratch ännu, och det finns inte så många tillgängliga handledningar.

De olika programmen
De olika programmen

Alice är ett gratis 3-D programmeringsverktyg som är utformat för att lära sig programmeringsspråk som C ++. Den använder det välkända sättet att bygga block för att låta barn skapa spel eller animeringar genom att programmera kamerans rörelser, 3D-modeller och scener. Dra och släpp-gränssnittet och lätta uppspelningsknappen kan vara lite mindre förvirrande för vissa studenter än Scratch’s lite krångligare gränssnitt. Program, eller ”Metoder” i Alice, kan konverteras till en Java IDE som NetBeans så att programmeringselever kan göra övergången från ett visuellt blockblockgränssnitt till ett standardprogramsspråk.