Webbplatsens överlägg

Så gör du en egen app

Oavsett hur många appar det ens finns i både Google Play store och App store så finns det alltid en app man saknar. Därför kan det vara kul att skapa just den appen.

Att skapa en egen app kan vara svårt om man inte är duktig på programmering, men det handlar om mycket mer än så. I denna artikel kommer du få några tips och trix längs vägen till en ny egen app.

Innan du börjar

Det första du behöver tänka på är vad du vill göra för app. Vad ska appen fylla för funktion? Det kan vara svårt att göra en komplicerad app om det är första gången du ska skapa en, men tänk att den åtminstone ska lösa ett problem. Till exempel kan det vara ett litet enkelt spel eller en inköpslista där man kan fylla i vad man behöver handla. Det kan vara vad som helst. Sedan behöver man fundera ut vilken målgrupp appen kommer passa. Liksom kommer den passa barn i 12 årsåldern eller en vuxen kvinna i 35 års åldern? Problemet med att göra en app ligger oftast i planeringen. Att skapa själva appen är enklare då det finns massor av verktyg till det. Däremot är det bara hjärnan som kan komma på idéer till hur appen ska bli. När du väl kommit på en appidé kan det vara bra att kolla intresset ifall den skulle bli attraktiv på marknaden. Annars kanske ingen vill ladda ner appen. Det är även bra att kolla upp ifall det finns någon app som liknar den man vill göra så att det inte blir stor konkurrens.

Skapa appen

När man är klar med planeringen och vet att det finns intresse för appen kan det vara bra att använda papper och penna och börja skissa ihop hur appen ska se ut. Vad den ska ha för funktioner, design, färger med mera. Tänk på att inte göra en för avancerad design att användaren inte förstår vart man ska trycka eller att designen blir i låg upplösning att man inte ser ordentligt på den lilla mobilskärmen. Innan du släpper appen offentligt kan det vara bra att prova den flera gånger om för att se att det inte finns några fel. Man kan även fråga vänner och familj om de också kan tänka sig prova appen för att se att man inte missat något viktigt.

Marknadsföring

Marknadsföring

För att folk ska hitta till ens nyskapade app är det bra att marknadsföra den på olika sociala medier. Till exempel Instagram- och Facebookannonser. Det är för att det kan vara svårt i början att hitta en ny app eftersom att den försvinner lätt i den stora djungeln av appar. Det är också då det är bra att ha gjort research på sin målgrupp för att veta vad de är intresserade av. Brukar målgruppen vara inne på facebook efter klockan 16 på vardagar? Publicera annonser där då efter klockan 16 på vardagar. Så enkelt är det. Känner man målgruppen blir det alltså mycket enklare att få de att hitta till ens app.