Webbplatsens överlägg

Undvik person-spionage på sociala medier

I dagens värld av sociala medier laddar vi upp nästan varje ögonblick i vårt dagliga liv. Det betyder att det blir allt svårare att skilja mellan arbete och ditt privatliv online, samtidigt som det kan vara av största vikt att man klarar den balansen.

Det är vanligt för företag att kolla på Facebook-sidan för eventuella nya anställda för att se vilken typ av person de är. Så om din personliga Facebook-sida uttrycker övertygelse som företaget kanske inte håller med om, kan det leda till att du förlorar nya arbetstillfällen. Du kan undvika denna sociala medier-spionage i ditt personliga liv genom att följa några enkla metoder. Kan vara av intresse för dem som söker arbete eller försöker hålla privatliv och arbetsliv separerade. Nedan följer några idéer för att hantera din personliga Facebook-sida så att du kan undvika otäcka situationer som att bli avskedad eller anklagad för onödiga saker.

Skydda personuppgifter

Eftersom sociala nätverk gör personuppgifter så lätt tillgängliga för alla på internet är det viktigt att hantera dina konton på ett sådant sätt att det fortfarande kommer att hålla ditt privatliv privat. Om du är anställd hos ett företag kommer du att vilja upprätta vissa sekretesspraxis som håller ditt personliga liv från att sammanfalla med ditt arbetsliv. Nya kollegor och till och med några chefer vill bli vänliga med sina kollegor eller anställda. Men välj dina vänner noga. Det är en bra idé att hålla privatliv och arbetsliv separerat genom att inte acceptera deras vänförfrågningar. Om du känner dig skyldig att acceptera dina vänförfrågningar och inte vill verka oförskämd så kan du styra vad de ser med Facebooks anpassade delnings- och integritetsinställningar.

Bra delningspraxis

Bra delningspraxis
Bra delningspraxis

Om du har kollegor eller överordnade på din Facebook, avstå från att lägga in olämpliga saker. Om du fortfarande vill posta saker till dina vänner som skulle vara olämpliga för jobbet, helt enkelt anpassa dina delningsinställningar på Facebook. Med den här funktionen kan du dela innehåll med alla, vänner av vänner eller vänner bara. Du kan också gruppera dina vänner i listor och anpassa delningsalternativ för varje grupp av vänner. På så sätt kan innehållet enkelt regleras. Till exempel kan du anpassa din delning så att bara nära vänner kan se alla dina bilder, men affärsförbindelser kan bara se några.

Facebook sekretessinställningar

Genom att klicka på rullgardinsmenyn får du en lista med inställningar att välja mellan: ”Vem kan se mina saker?”, ”Vem kan kontakta mig?” Och ”Hur hindrar jag någon från att stör mig?”. Var och en har fler alternativ när du klickar på den. Ett annat användbart verktyg för att hantera din profil är att skapa vänlistor. För att göra en lista, gå till ”Vänner” i verktygsfältet. Klicka på ”Vänner” för att se alternativet ”Fler”. Klicka på ”Skapa lista” för att organisera dina vänner till olika grupper. Om du vill blockera någon som uppträtt illa eller som du inte vill ska se något om dig så kan man söka genom att skriva in personens namn eller e-post och sedan gå in på deras profil och välja blockera.